Uncategorized

Vārīts ūdens

Vārīts ūdens

Ūdens vārīšana ir efektīvs veids kā iznīcināt mikroorganismus, baktērijas un vīrusus, kas ierosina slimības. Tas ir veids kā padarīt ūdeni dzeramu gadījumos, kad nav pieejams tīrs ūdens no uzticama avota vai arī gadījumos, kad ūdens kvalitāte ir apšaubāma. Tomēr ūdens vārīšana nenoņem visus ūdenī sastopamos piesārņotājus (piem. smagos metālus), attiecīgi uz šo metodi nevajadzētu paļauties kā uz vienīgo ūdens attīrīšanas veidu.

Šī raksta ietvaros runāsim par vārītu ūdeni kā ūdens dezinfekcijas metodi, par vārītā ūdens īpašībām un tā lietošanu uzturā.

Ūdens vārīšanas ietekme uz mikroorganismiem

Vārīts ūdens

Ūdens centralizētās apgādes sistēmas tiek dezinficēts ar hloru, tomēr bieži tas nenonāk pie gala patērētāja, jo tas oksidējas cauruļu bioloģiskā piesārņojuma dēļ. Ūdenim, turpinot pārvietojoties pa caurulēm, iespējama otrreizēja inficēšanās gan ar nekaitīgiem, gan patogēniem mikroorganismiem.

Ūdens vārīšana ir vienkāršākā ūdens dezinfekcijas metode, kas nogalina lielāko daļu mikroorganismu. Tomēr ar tradicionālo šķidruma vārīšanu un tējkannas izslēgšanu vien nepietiek, ūdeni ieteicams vārīt vismaz piecas minūtes, optimāli 20 minūtes. Turklāt atsevišķi mikroorganismi kā B hepatīta vīruss izdzīvo ūdeni vārot līdz 30 minūtēm, bet botulisma izraisītāja sporas iet bojā tikai pēc sešām stundām vārīšanās. Tāpēc ja nav pārliecības par avota ūdens kvalitāti, nevajadzētu paļauties uz vārīšanu kā efektīvu dezinfekcijas metodi.

Ūdens vārīšanas ietekme uz organiskām un neorganiskām vielām

Daži organiskie un neorganiskie savienojumi, kas sastopami krāna ūdens sastāvā, mēdz iztvaikot ja tie netiek pakļauti turpmākai reakcijai. Piemēram, hlors iztvaiko, kad temperatūra paaugstinās līdz 30-40 ℃, savukārt trihalometāni, kas ir kancerogēni hlororganiskie savienojumi, sāk iztvaikot pie 61 ℃. Tomēr svarīgi saprast, ka sarežģītākas organiskās vielas, smago metālu joni un nitrāti vārot neiztvaiko. Ja ūdens sastāvā ir šīs minētās vielas, tad neatkarīgi no vārīšanas tās paliks ūdens sastāvā.

Vai vārītu ūdeni drīkst vārīt atkārtoti?

Vairākos pētījumos ir secināts, ka jo biežāk tiek vārīts viens un tas pats ūdens, jo kaitīgāks tas kļūst. Atkārtotas ūdens vārīšanas rezultātā tajā esošās vielas (piem.  arsēns, fluorīdi un nitrāti) var mainīt formu, kļūt koncentrētākas un kaitīgākas.

Atkārtoti uzvārīta ūdens lietošanai uzturā tiek saskatīti sekojošie riski:  onkoloģisku slimību rašanās, aknu vai nierakmeņu veidošanās, neauglība un prāta attīstības aizture bērniem.

Kāpēc vārītam ūdenim ir specifiska garša?

Ūdens vārīšanas process veicina minerālvielu un skābekļa izdalīšanos, īpaši, ja ūdens tiek sildīts ilgstoši. Lai arī ūdens kļūst mīkstāks, skābekļa un minerālsāļu izdalīšanās rezultātā notiek izmaiņas ūdens garšas īpašībās.

Papildus tam, pētniece Lauma Buša norāda, ka ja ūdens saturā ir paaugstināta dzelzs savienojumu klātbūtne, arī šajā gadījumā ūdenim var būt īpatnēja piegarša, kuru ar vārīšanu samazināt neizdosies.

Kāpēc vārot ūdeni parādās kaļķakmens?

Vārīts ūdens

Ja ūdens sastāvā ir izšķīduši kalcija un magnija sāļi, ūdeni slidot sāļi izdalās un veido kaļķakmeni. Lai gan kaļķakmens var ietekmēt apkures sistēmu vai sadzīves iekārtu darbību un kalpošanas ilgumu, tas nekaitē cilvēka veselībai, kā arī nav rādītājs sliktai ūdens kvalitātei.

Secinājumi

Vārīts ūdens

  • Vārīšanu ieteicams izmantot kā ūdens uzsildīšanas metodi nevis kā ūdens attīrīšanas veidu.
  • Vārīšanās laikā lielākā daļa ūdens piemaisījumu netiek noņemti, attiecīgi šādu ūdeni nav ieteicams lietot uzturā regulāri.
  • Vārot ūdeni notiek izmaiņas ūdens garšas (dažkārt arī smaržas) īpašībās.
  • Kaļķakmens, kas rodas vārīšanas procesā, nekaitē cilvēka veselībai, kā arī tas nav rādītājs sliktai ūdens kvalitātei.
  • Atkārtoti uzvārīta ūdens lietošana uzturā nav ieteicama, tajā esošās vielas var mainīt formu un kļūt kaitīgas.
  • Lai iegūtu pilnībā tīru un drošu dzeramo ūdeni, papildus ūdens vārīšanai ieteicams izmantot citas  ūdens attīrīšanas metodes.

Nezini kura ir piemērotākā ūdens attīrīšanas metode tieši Tev? Sazinies ar mums un mēs palīdzēsim atrast labāko risinājumu atbilstoši Tavām vēlmēm un iespējām!
+371 23550935
info@ecosofts.lv

Lasi arī: Ūdens apstrādes veidi un posmi, Kā izvēlēties ūdens filtru?

Back to list

Saistītās ziņas

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *