Ūdens organoleptiskās īpašības ietver sevī raksturlielumus kā ūdens smarža, garša, duļķainība un krāsa. Šajā rakstā detalizētāk aplūkosim ūdens smaržu un garšu. Šie parametri netieši var norādīt uz noteiktu piemaisījumu klātbūtni kā, piemēram, izšķīdušie sāļi, dažādi ķīmiskie un organiskie savienojumi.
ŪDENS SMARŽAS UN GARŠAS NOVĒRTĒŠANA
Ūdens smarža un garša tiek vērtēta piecu ballu skalā. 0 liecina, ka ūdens ir bez smaržas/garšas, savukārt atzīme 5 liecina par ļoti spēcīgu ūdens smaržu/garšu.
Smaržas un garšas intensitāte | Intensitātes raksturojums | |
0 | Nav | Smaržas/garšas trūkums |
1 | Ļoti vāja | Smaržu/garšu nevar noteikt, to laboratorijā nosaka pieredzējis analītiķis |
2 | Vāja | Smarža/ garša, kas nepiesaista uzmanību, bet ir pamanāma, ja tai tiek pievērsta papildus uzmanība |
3 | Ievērojama | Smarža/garša ir viegli pamanāma |
4 | Stipra | Smarža/garša padara ūdeni nepatīkamu lietošanai uzturā |
5 | Ļoti stipra | Smarža/ garša ir tik spēcīga, ka padara ūdeni nederīgu lietošanai uzturā |
KĀPĒC ŪDENS SMARŽO SLIKTI UN KĀ TO RISINĀT?
- PUVUMA, ZIVJU VAI ZEMES SMAKA
Puvuma, zivju vai zemes smaka visbiežāk raksturīga ūdenim no atklātām ūdenstilpēm, ko izraisa dabisko organisko savienojumu klātbūtne. Pazīstamākie šāda veida savienojumi ir ģeosmīns un 2-metilizoborneols. Minētie savienojumi vairākumā gadījumu ir droši cilvēkiem, tomēr tie var būt saistīti ar zilaļģu un baktēriju klātbūtni ūdenī.
Minēto smaku gadījumā var uzstādīt filtrus ar aktivēto ogli (adsorbcija), kā arī reversās osmoses filtrus.
- HLORA SMAKA
Hlora smaka galvenokārt sastopama ūdenī, kas tiek piegādāts no centralizētās ūdensapgādes sistēmas. To izraisa spēcīga ūdens hlorēšana pilsētas ūdens attīrīšanas iekārtās.
Hlora smakas gadījumā var uzstādīt filtrus ar aktivēto ogli (adsorbcija), reversās osmoses filtrus, trīskāršos filtrus, kā arī filtra krūzes.
- PUVUŠU OLU SMAKA
Puvušu olu smaka vairākumā gadījumu liecina par sērūdeņraža (H2S) klātbūtni ūdenī. Retāk šī smaka var liecināt par sulfīdu baktēriju klātbūtni, kas ražo sērūdeņradi. Raksturīgs krāna ūdenim, kas nāk tieši no akas bez turpmākas attīrīšanas.
Sapuvušu olu smakas gadījumā var uzstādīt filtrus, kas pildīti ar materiāliem kā Centaur (aktivētā ogle) vai MGS (mangāna zaļās smiltis). Baktēriju noņemšanai papildus ir nepieciešama ūdens hlorēšana.
- ĶĪMISKA, FENOLA SMAKA
Ķīmiska, fenola smaka ir saistīta ar notekūdeņu iekļūšanu ūdens apgādes sistēmā vai ūdens nesējslānī (pazemes ūdeņu ieguves gadījumā).
Minēto smaku gadījumā nepieciešams uzstādīt filtru ar aktivēto ogli (adsorbcija).
KĀPĒC ŪDENS GARŠO SLIKTI UN KĀ TO RISINĀT?
- SĀĻA PĒCGARŠA
Sāļu ūdens pēcgaršu izraisa paaugstināts sāļu saturs ūdenī: NaCl, NaSO4 un MgSO4.
Ūdens atsāļošanai lieliski noder jonu apmaiņas filtri un reversās osmozes filtri.
- METĀLISKA PĒCGARŠA
Metāliska ūdens pēcgarša norāda uz paaugstinātu dzelzs un/vai mangāna saturu ūdenī. Gadījumā, ja dzelzs un/vai mangāna koncentrācija ūdenī ir ļoti augsta, krāna ūdens mēdz smaržot pēc dzelzs.
Metāliskās pēcgaršas noņemšanai piemērotas ir integrētas ūdens attīrīšanas sistēmas ar filtra materiāliem kā Ecomix, BIRM un MGS.
- SĀRMAINA PĒCGARŠA
Sārmaina ūdens pēcgarša ir saistīta ar ūdens augsto sārmainību.
Sārmainas pēcgaršas noņemšanai piemēroti ir reversās osmozes vai jonu apmaiņas filtri.
ŪDENS GARŠU UN SMARŽU RAKSTUROJUMS
Garšas/ smaržas īpašības | Iespējamais izcelsmes avots |
Sāļš ūdens | Nātrija hlorīdi |
Rūgts ūdens
-Rūgta, metāliska garša |
* Magnija vai nātrija sulfāti
* Dzelzs sulfāti, mangāns un vars |
Salds ūdens | Nātrija bikarbonāts (cepamā soda) |
Ziepjveida ūdens | Nātrija karbonāts (soda) |
Bezgaršīgs ūdens | Izšķīdušā skābekļa trūkums, cietības sāļi, ilgstošas ūdens nostādināšanas laikā |
Kairinošs ūdens, kas izraisa niezi un sausumu mutē | Stirola klātbūtne (šo ūdeni nevar izmantot uzturā) |
Sapelējušu, pūstošu augu smarža | *Augu pūšana rezervuāros vai ēkās *Ar aļģēm bagāta ūdens hlorēšana *Hidrobiontu vairošanās rezervuāros un citās ūdens iekārtās |
Fenola, ķīmisko produktu smarža | Ūdens ar skābu garšu. Parasti satur piesārņojumu no rūpniecības uzņēmumu notekūdeņiem |
Puvušu olu smarža | Sērūdeņradis akas ūdenī |
Hlora smarža | Salīdzinoši tīra ūdens hlorēšana |
Kreozota, zivs smarža | Rūpniecisko notekūdeņu radītā piesārņojuma sekas |
Naftalīna smarža | Sveķainu vielu izskalošanās jaunos ūdensvados un citās konstrukcijās |
Eļļa un parafīns ūdenī | Naftas produktu klātbūtne ūdenī |
Lasi arī: Kā izvēlēties ūdens filtru?